Wii

wiiSnart har det gått nästan tio år sedan Wii lanserades världen över. Spelkonsolen var revolutionerande på sitt sätt. Jag minns första gången jag själv såg reklamen till Wii och fascinerades av handkontrollerna utan kablar och sensorn som jag satte fast uppe på teven som sen gjorde det möjligt att spela spännande spel genom via rörelser. I startpaketet fick man en cd-skiva  med en samling sport spel, som passade perfekt för hela familjen, stora som små. Det var tennis, baseboll, bowling och boxning som följde med i startpaketet. Men spelkonsolen Wii var revolutionerande på flera andra sätt också. Nintendo hade haft som ett av sina mål att lyckas få fler att spela, och ett av målen var att få tjejer att spela tv-spel i större utsträckning än vad de gjort tidigare. Med hjälp av Wii lyckades Nintendo.

Intressant fakta om Wii

Wii spelkonsolen släpptes ut på marknaden 2006. Kodnamnet för Wii när konsolen skapades var “Revolution”, vilket passade utmärkt för det är precis vad Wii lyckades göra inom spelvärlden.   Ett par månader innan spelkonsolen släpptes presenterade man den som Wii, där de två små “i” ska föreställa två människor som träffas tillsammans för att spela. Wii blev genast en jättesuccé runt om i hela världen. Enligt Wikipedia, så har Wii sålt över 101 miljoner spelkonsoler över hela världen. Spelen man köper till Wii ser ut som cd-skivor, och är regions märkta. Detta innebär att man kan inte be sin moster köpa billigare spel i en annan region än den Wii man har där hemma. Dessa spel kommer helt enkelt inte att fungera. För att veta vilken region man tillhör, kan man titta på spelens fodral, som märkts med en färgad triangel.

Wii Spel

Eftersom Wii är tillverkat av speljätten Nintendo så kunde man redan från start räkna med en del bra spel. För generationen som spelade NES i början av 90-talet var det viktigt att nya Mario och Zelda speltitlar gjordes, och när dessa spel släpptes blev de genast storsäljare. Super Mario Bros var precis som på gamla dar med andra ord sido-scrollande fast med betydligt bättre grafik. The legend of Zelda dök också snabbt upp med flera olika speltitlar. Andra exempel på spel titlar som finns på Wii och konkurrerande spelkonsoler är bland annat Call of Duty och det omtyckta fotbollsspelet FIFA.

Wii idag

Det har som sagt snart gått tio år sedan lanseringen, och tekniken går framåt och konkurrensen blir tuffare. Nintendo fortsätter att utveckla spelkonsoler, i Wiis namn. En av dessa produkter är Wii U, en handkontroll som man kan antingen spela med i handen eller med TVn. Det kommer vi att berätta mer om i kommande artiklar.

Här kan man köpa Wii produkter.

 

Leave a Reply